zondag 26 september 2010

Escabechados (ingelegd vlees, vis of wild)

Bedacht in Aragon, dat vinden ze tenminste in Zaragoza, zijn de "Escabechados", een manier om allerlei soorten vlees en ook vis lang goed te houden. Het kan zijn dat het oorspronkelijke idee uit een ander deel van Spanje komt want volgens mijn Aragonese collega's is zelfs de gazpacho andaluz een Aragonese uitvinding. Zelf vind ik het niet zo belangrijk, het smaakt goed en het is niet zo moeilijk, dan ben ik al helemaal tevreden.

Je moet het vlees (kip, kalkoen, konijn, wild) of de vis, (makreel, sardines, etc.) inleggen in een saus van olijfolie, azijn, knoflook, sjalotjes en kruiden.




Hieronder geef ik het recept voor kipfilet:


  • 250 gr. mager kipfilet
  • 1 wortel
  • 4 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 1 glaasje witte wijn (of een beetje citroensap)
  • 2 glaasjes olijfolie extra virgen
  • 2 laurierblaadjes
  • een beetje peterselie

Kipfilet in dunne plakken snijden, zout en peper erover strooien en even met weinig olijfolie aan beide kanten bakken, van het vuur halen en bewaren. Wortel in dunne plakjes snijden, en met de knoflookteentjes en de sjalotjes, de zwarte peperkorrels en de laurierblaadjes en eventueel andere kruiden zoals thijm, oregano etc. in een ruime pan langzaam verwarmen, de olie moet niet heet worden (ongeveer 10 min). Azijn en wijn erbij doen en nog even 10 minuten op vuur laten, Dan de gebakken kipfilets in de saus leggen, peterselie erover strooien en nog even 5 minuten op het vuur laten staan. Even proeven en eventueel nog wat zout toevoegen.
Als je het echt lang wilt bewaren, moet je zorgen je genoeg olijfolie gebruikt, het vlees moet er echt onder liggen. Het is natuurlijk lekkerder naarmate je het langer bewaart, en je kunt het zowel warm als koud opdienen.

Makkelijk recept, ca. 45 minuten, van te voren klaar te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten