donderdag 7 oktober 2010

Percebes

Van de zeedieren de grootste delicatesse, volgens veel Spanjaarden, maar in Nederland niet zo bekend. Ze worden wel geitenpootjes genoemd naar de vorm, misschien een vertaling uit het Catalaans (Peu de cabra). Ze smaken naar zee, zoals oesters, maar met steviger vlees, meer als inktvis. De op slakken lijkende schaaldieren, met een soort "nagel" aan het uiteinde, zitten stevig aan rotsen vastgekleefd. Omdat ze op rotswanden zitten met vaak hevige golfslag, is het lastig en niet ongevaarlijk om ze te vangen. Vandaar dan ook de prijs.

Schaal- en schelpdieren uit koud water zijn normaalgesproken lekkerder. Vooral de percebes die aan de Cantabrische kust, met name Galicië, worden gevangen zijn heel geliefd en ook het duurst. Goedkopere komen vaak van de Marokkaanse kust.

Om percebes te bereiden heb je eigenlijk geen echt recept nodig; je moet ze eerst goed wassen met koud water, en daarna in kokend water met heel veel zout gooien (eigenlijk zeewater), als het water dan weer begint te koken, haal je ze eruit en kun je ze makkelijk pellen. Grotere exemplaren moet je iets langer laten koken. Je kunt ze warm, lauw of koud eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten