dinsdag 5 oktober 2010

Conejo a la medieval (konijn op de middeleeuwse manier)

Een paar jaar geleden suggereerde de Staatssecretaris van Landbouw en Voeding met kerst om in het kader van de bezuiniging konijn op tafel te zetten in plaats van Besugo (zeebrasem) en schaal- en schelpdieren, die rond die tijd bijna onbetaalbaar zijn. Het werd hem niet in dank afgenomen; hij heeft er menig Spanjaard zwaar mee beledigd, terwijl het toch een hele goede tip was. Konijn is het gezondste vlees dat je kunt krijgen, mager en mals en voor zover ik weet vrij van hormonen en andere schadelijke toevoegingen. De mensen hier vinden het waarschijnlijk te gewoontjes, je kunt konijn in Spanje het hele jaar door gewoon in de supermarkt kopen en het is ook nog eens heel voordelig. Ik probeer altijd om het Limburgs recept van konijn in het zuur te geven, maar dat wil niemand weten; als ik begin met “Het konijn van te voren in azijn met...” onderbreken ze me en roepen: “Oh en escabeche, weet je hoe het ook lekker is? Al ajillo, heel makkelijk...”  Nou, konijn in 't zuur is ook lekker, maar vooruit, hier komt de Spaanse manier:
Ingrediënten:
  • 1 konijn in vier stukken stukken
  • Olijfolie
  • zonnebloemolie
  • Zout
  • Azijn
  • Klein bosje peterselie
  • 3 teentjes knoflook

Bak de stukken konijn in hete olijfolie  even rondom bruin en leg ze in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180 graden en maak intussen een mojo door de de knoflook met de peterselie en de azijn fijn te maken in een vijzel en daar terwijl je blijft roeren beetje bij beetje de zonnebloemolie te gieten. De saus wordt een beetje dik, maar het is een dunnere substantie dan mayonaise. Giet de “mojo” over de stukken konijn en zet ze dan 30 minuten in de oven. Dit gerecht wordt meestal geserveerd met patatas panaderas.

Makkelijk, 45 minuten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten