zondag 24 oktober 2010

Calamares a la romana

Calamares zijn pijlinktvissen (in een eerdere post hebben we besproken dat de ene inktvis de andere niet is). Het is helemaal niet ingewikkeld om ze zelf te maken en het verschil met de calamares uit de diepvries is enorm groot.

Ingrediënten:
 • 3 calamares
 • 1  los geklopt ei
 • 50 gram meel
 • 100 gram gewassen ijsberg sla
 • 2 tomaten in plakjes
 • zout en peper
 • 1 citroen

Je begint met het schoonmaken van de calamares. Dit is wel een rotklusje:
 1. Tussen de pootjes het inktblaasje weghalen;
 2. Het vleesgedeelte van de pootjes afsnijden en opzij leggen, dit is volgens veel mensen het lekkerste stukje;
 3. De rest van de ingewanden uit het lichaam trekken;
 4. De soort van "ruggengraat" uit het vlees halen, dit lijkt op een langwerpig stukje plastic;
 5. De vleugeltjes of vinnen van de calamar afscheuren;
 6. Het vel verwijderen;
 7. Je kunt het lichaam nu binnenste buiten keren en onder de kraan schoonspoelen.
Voor dit recept heb je alleen de bovenkant (niet de pootjes) nodig. Snijd de calamares in ringen van ongeveer 1 cm breed. Droog ze goed af om spetteren te voorkomen. De ringen eerst met wat zout en peper bestrooien en vervolgens door het meel halen. Dan haal een voor een de ringen door het  losgeklopte ei laat je ze weer, een voor een in goed hete olie goudbruin bakken. Je maakt het bord mooi op door er wat fijngesneden ijsbergsla op te leggen, daarop leg je de calamares met de tomaten er om heen. Leg de citroen, die je in vieren gesneden heb aan elke kant van het bord.

Ook kun je de calamares in een soort van tempurah beslag dopen en dan frituren. Meng daarvoor wat meel, met iets zout en sodawater tot je een beslagje hebt dat aan de ringen vast kan blijven zitten. Als je geen sodawater hebt, kun je ook gewoon water met een theelepel bakpoeder of een beetje bier gebruiken om het beslag te maken. De ringen kun je dan in een keer in bij dit beslag voegen, maar het frituren gaat wel een voor een, anders koelt de olie teveel af en worden de calamares niet lekker knapperig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten