dinsdag 26 oktober 2010

Paella van vlees en vis

Dit gerecht is vernoemd naar de pan waarin dit rijstgerecht klaargemaakt wordt. Als je van paella houdt is het misschien het beste om zo'n pan of een elektrische variant te kopen als je een keer in Spanje bent. Je kunt wel een ander type lage brede pan gebruiken of de paella in de oven bereiden, maar met een paella krijg je toch het beste resultaat. Het onderstaande recept is er maar een van de duizenden die er voor paella bestaan; je kunt met de ingrediënten variëren, houdt je echter wel aan de hoeveelheden water en rijst. Saffraan zorgt niet alleen voor een mooie kleur, maar geeft ook de authentieke smaak aan de paella. Meestal wordt saffraan in losse envelopjes verkocht, waarop de hoeveelheid per persoon al staat aangegeven. Zo niet, dan neem je wat draadjes tussen duim en wijsvinger, het is zuinig in gebruik.

Ingrediënten:
  • 7 koffiekopjes ronde rijst
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 rijpe vleestomaten in kleine stukjes gesneden
  • 1/2 glas olijfolie
  • 1/2 konijn of 1/2 kip in stukjes
  • 150 gram doperwten (diepvries)
  • 6 niet te grote cigalas
  • 6 langostinos
  • 150 gram calamares  (pijlinktvis) in plakjes
  • 250 gram mosselen
  • 250 gram almejas
  • saffraan
  • zout

De olie heet laten worden in de paella. De knoflook met de tomaat opbakken en daarin de stukken vlees meebakken.De stukken vlees hoef je alleen bruin te laten worden, je hoeft ze nog niet gaar te bakken. Schuif ze dan met een houten lepel naar de rand van de pan, zodat je genoeg ruimte hebt om de rijst op te bakken. De rijst kun je er in een keer bijvoegen en goed omscheppen zodat ze ook opgebakken wordt. Daarna voeg je de doperwten en de calamares toe, alles goed omscheppen en over de pan verdelen en dan dezelfde hoeveel heid  water als rijst toevoegen, in dit geval dus 7 kopjes. Zout naar smaak en saffraan (als je geen saffraan hebt neem je gele voedingskleurstof) toevoegen en het geheel 5 minuten op de hoogste stand laten koken. Daarna zet je de warmtebron op de laagste stand en laat je het zo nog een 15 minuten staan. De mosselen, die je eerst hebt gekookt, doe je erbij als het water nog niet helemaal in de rijst is getrokken. Garneer dan  de rijst met de gambas en langostinos en laat hem nog even helemaal gaar worden. Haal de paella van het vuur en leg er een schone theedoek over, laat hem zo nog ongeveer 5 tot tien minuten staan en zet hem dan zo op tafel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten