zondag 9 januari 2011

Rodaballo con avellanas (Tarbot met hazelnoten)


De combinatie van vis met noten (amandelen, hazelnoten, pijnboompitten) heb ik vooral in Catalonië gezien. Volgens sommige bronnen is deze combinatie echter algemener, en gaat hij terug op recepten uit de Arabische tijd. In elk geval smaakt het erg lekker samen.

Ingrediënten (4 personen):
  • 2 tarbots;
  • olijfolie;
  • knoflook;
  • hazelnoten (ca. 200 gram).

Warm in een koekenpan een flinke hoeveelheid olijfolie samen met een in (grote) stukken gesneden knoflookteen op.  Snij de hazelnoten in tweeën. Voeg ze toe aan de olie en zet het vuur laag.

Van de vis is het het beste filets te gebruiken. Dat heeft Spanje voor op Nederland: bij de visafdeling van elke supermarkt koop je de hele vis, waarna ze hem vervolgens schoonmaken prepareren voor het gerecht dat jij ermee wilt maken. Lukt het niet de vis goed te fileren, gebruik dan de hele vis, liever dan kant en klare filets.

Maak een grilplaat of een met weinig olie ingevette koekenpan heet. Leg de filets met het vel naar onderen op de plaat. Snel bruin laten worden en omdraaien.

De tarbot serveren en overgieten met de olie en hazelnoten.

In plaats van tarbot kun je ook tong of een andere platvis gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten