maandag 27 september 2010

Tortilla de Patatas

Naast de jamón serrano, het meest besproken onderwerp hier in Spanje. Maakt niet uit waar je bent of in welk gezelschap je verkeert, als je over de tortilla de patatas begint zit je altijd goed. Waarom al die drukte om een gewone aardappel-omelet? Wel, als je dit recept goed volgt en een zelf gemaakte tortilla de patatas hebt geproefd, zul je weten dat het niet gaat om een gewone aardappel-omelet en zul je de commotie over hun nationale trots misschien een beetje  begrijpen. De echte en lekkerste tortilla krijg je door verse eieren, goede, een beetje stevige aardappelen en goede olijfolie te gebruiken. Verder is het belangrijk dat je naast deze ingrediënten, er ook nog liefde in stopt, tijd en liefde, maar vooral veel liefde.

Hier komen de ingrediënten voor een grote tortilla, voor een koekenpan van 24 centimeter nog een keer op een rijtje:



  • 1 kilo aardappelen
  • 6 tot 8 eieren
  • 250 ml olijfolie
  • Zout naar smaak

Neem voor het bakken van de tortilla een goede koekenpan met een anti-aanbaklaag en laat daar ongeveer 250 ml olijfolie warm worden, niet heet, de aardappelen die je eerst moet schillen en in dunne schijfjes moet snijden worden in deze olie langzaam gaar. Ondertussen klop je de eieren, het geheim van zo’n hoge appetijtelijk uitziende tortilla is de eiwitten en de dooiers apart te kloppen. Het hoeft niet perse, en het wordt ook niet altijd gedaan. Je hoeft de eiwitten trouwens niet helemaal stijf te slaan, maar op deze manier krijg je wel een luchtigere en hogere tortilla. Als de aardappelen gaar zijn, je moet de plakjes  met een spatel makkelijk kunnen breken, schep je ze uit de pan en laat je ze een beetje uitlekken. Bewaar de olie, hij is niet heet geworden, en je kunt hem nog gebruiken om een andere keer in te bakken. Als je het lekker vindt kun je in het restje olie dat nog in de pan zit een grof gesneden ui bakken en dan de aardappel schijfjes weer in de pan doen, maak de aardappel schijfjes stuk terwijl je het geheel nog even opbakt, het gaat er een beetje als rösti uitzien. Strooi er behoorlijk wat zout over en proef even of je het zo goed vindt, het mag best een beetje pittig smaken. Meng dit mengsel met de eidooiers en doe er als laatste de eiwitten door. Controleer of je geen aanbaksels in de koekenpan zitten en laat deze nu een beetje heet worden. Er moet wel een klein beetje olie in de pan zitten anders blijft de tortilla vastzitten. Giet het aardappel ei mengsel in de pan en ga met een spatel langs de randen zodat het rauwe eimengsel gelijkmatig naar beneden kan lopen, draai een beetje met de pan. Zet nu het vuur laag, en blijf met de spatel langs de randen gaan zodat de tortilla niet aan de pan blijft kleven. Veel Spanjaarden vinden het lekker als de omelet niet helemaal gaar is van binnen, zelf vind ik dat een griezelig idee en doe ik zo’n 10 minuten een deksel op de pan zodat het ei goed kan stollen. Als de bovenkant van de tortilla er droog uit begint te zien en als je het aandurft om hem te keren leg je een groot zo plat mogelijk bord op de pan en keer je hem. Misschien is het een idee om dat de eerst keer boven de gootsteen te doen, ik moet eerlijk zeggen dat het wel een kan mislukken en dat je even moet oefenen. Laat de tortilla voorzichtig weer in de pan glijden en laat hem nog twee tot drie minuten helemaal gaar worden. De tortilla op een bord keren en eventueel met keukenpapier deppen om nog wat vet te absorberen.  Zo’n net gebakken tortilla is echt heerlijk, maar je kunt hem heel goed bewaren. Handig om mee te nemen naar feesten of om op een broodje te doen als je een dagje uit gaat.

Als je een feestelijk uitziende tortilla de patatas wilt, neem je drie verschillende kleuren paprika die je in reepjes snijdt en nadat je de aardappelen gaar hebt gemaakt bak je je de paprika reepjes, die je later weer met de aardappelen mengt. Deze tortilla ziet er echt mooi uit en is ook lekker. Je kunt verder eindeloos variëren met andere groente zoals spinazie, aubergines, courgettes etc., ook wordt er wel eens chorizo of bacon door de tortilla gedaan, dat vind ik zelf niet zo’n goede combinatie, te vet .

Heb je nou niet zoveel tijd en of wil je een minder vette variant, kun je de aardappelen schillen en in de magnetron gaar laten worden, dit gaat het beste als je een kleinere tortilla maakt in een koekenpan met een middenlijn van 20 cm. Neem dan 3 a 4 aardappelen en 4 of 5 eieren, schil de aardappelen, strooi er iets zout en een klein scheutje olijfolie over en laat ze ongeveer 6 minuten in de magnetron gaar worden, snijd ze als ze iets zijn afgekoeld in plakjes en maak de tortilla af zoals boven beschreven staat vanaf de grof gesneden uien, dan een paar eetlepels olijfolie in de pan doen en je rösti mengsel maken. Ik maak hem tegenwoordig  vaak zo, ik heb hem meegenomen voor Spaanse vrienden en hij is helemaal goed gekeurd.

Dan heb je nog trends waarbij de tortilla helemaal in de oven of in de magnetron wordt bereid, of er wordt in plaats van verse aardappelen chips uit een zak gebruikt. Experimenteer lekker, maar als je ooit met een Spanjaard in gesprek bent, raad ik je aan om je mond daar over te houden.

Niet echt moeilijk. Duur: 30-45 minuten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten