vrijdag 22 oktober 2010

Atún en adobo (gemarineerde tonijn)

In het zuiden van Spanje krijg je vis meestal gefrituurd. Tonijn is er goedkoop. Ditzelfde recept kan niet alleen met tonijn, maar ook met cazón, een haaiensoort ("Ruwe haai") worden gemaakt.

Voor dit recept moet je de tonijn 1 dag, of liever nog 2 dagen in de marinade laten staan. Eenmaal gemarineerd is het even door het meel halen en frituren. Als je geen verse tonijn kunt krijgen is dat geen probleem, met tonijn uit de diepvries lukt het ook goed. Als je diepvries-tonijn gebruikt moet je hem wel goed laten ontdooien voordat je hem in de marinade legt.


Voor het frituren van vis zijn twee dingen belangrijk. Ten eerste dat je een olie van goede kwaliteit gebruikt; olijfolie, zoals iedereen weet, is beter dan andere oliesoorten omdat hij beter verhit kan worden. Ten tweede, en dat weet bijna niemand, is ook het meel waar de vis doorgehaald wordt voordat hij gebakken wordt van belang. Het knapperigste resultaat krijg je als je voor de helft gewoon tarwebloem, en de andere helft gemalen kikkererwten  (harina de garbanzo) neemt. Als je geen gemalen kikkererwten kunt krijgen, kun je ze zelf fijn maken in de keukenmachine. Kun je ook geen kikkererwten krijgen, geen nood, met gewoon meel wordt het ook lekker.

Ingredienten:
  • 1 kilo tonijn
  • 2 kopjes olijfolie
  • 3/4 kopje wijnazijn
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 gram meel
  • 1 theelepel oregano
  • 1 thee lepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • wat grof zout
De tonijn wordt in grote vierkante stukken gesneden (ongeveer 3 cm) en met wat oregano bestrooid. De marinade maak je door in een vijzel de knoflook met wat grof zout en de komijn fijn te maken. Doe hierbij de paprikapoeder, de olijfolie en de azijn en giet dit over de stukken tonijn. Laat dit 1 of 2 dagen in de koelkast staan. Om te frituren moet je de stukken vis door een mengsel van 1 deel gewoon meel en 1 deel garbanzomeel halen en in hete olie bakken. Neem ruim olie en leg er niet teveel stukjes tonijn tegelijk in anders koelt de olie te veel af. De tonijn moet mooi goudbruin gebakken zijn, dat gaat vrij snel, als je hem te lang laat bakken wordt hij droog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten