dinsdag 19 oktober 2010

Ajoblanco (soep van knoflook en amandelen)

De ajoblanco wordt net als de gazpacho,zo koud mogelijk gedronken. Ook komt dit recept komt oorspronkelijk uit het zuiden, wat logisch is, want behalve dat de ingrediënten daar voorhanden zijn, smaken deze soepen het lekkerste bij temperaturen van boven de 30 graden.

Ingredienten:
  • 250 gram geweekt wit brood
  • 100 gram rauw en gepelde amandelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 liter koud water
  • 1 glas olijfolie
  • 1 scheutje azijn (kan je weglaten)
  • zout naar smaak

De amandelen met de knoflook en een beetje zout met de staafmixer fijnmaken. Het brood, dat je eerst in water even hebt laten weken, erbij voegen met in de staafmixer mengen tot een homogene crème. Dan beetje bij beetje de olie erbij gieten, net zoals je bij mayonaise doet. Vervolgens de azijn en het water toevoegen, terwijl je de staafmixer op de laagste stand zet. Op het laatst door een puntzeef  halen en je goed koud laten worden in de koelkast.

De ajoblanco wordt geserveerd als voorgerecht in een diep bord en gegarneerd met witte druiven, die je door midden hebt gesneden en ontpit. Als tapa kan ook, in kleine glaasjes; De druiven kun je er dan apart bij geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten