zondag 3 oktober 2010

Gazpacho

Gazpacho is geen koude soep, koude soep klinkt niet appetijtelijk en gazpacho is echt lekker. Hier volgt een recept voor 4 personen; je kunt de hoeveelheden naar eigen smaak aanpassen. Ook kun je eens andere groenten proberen, wortel of bleekselderij bijvoorbeeld. Wel belangrijk is dat je goed rijpe tomaten gebruikt en dat je een lekkere olijfolie neemt.

Ingrediënten:
  • 6 rijpe vleestomaten of van die zoete pommodori
  • 2 groene paprika's (let op: hier heb je van die langwerpige die op pepers lijken)
  • 1 rode paprika
  • 1 komkommer (kleine, je hebt ze vaak bij de Turkse supermarkt)
  • de binnenkant van 1 ui, of een zacht zoet smakend type ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 sneetjes oud wit brood zonder korst
  • kopje ijskoud water
  • zout, olijfolie en azijn naar smaak


De sneetjes brood in water laten weken, ze in een schaaltje leggen en zoveel water erbij doen dat ze onder staan en er ook een beetje olie en zout bij doen.

Schillen en velletjes en als je wilt ook de pitjes van de groentes afhalen (paprika's hoef je niet te pellen, alleen van pitjes ontdoen) en in stukken snijden.

Met de staafmixer of met de keukenmachine alle groenten fijnmaken tot je een romige crème-achtige substantie krijgt, dan het brood, iets water en azijn toevoegen en opnieuw mengen.

Ijswater erbij doen, proeven en zo nodig nog wat zout of azijn toevoegen.

Alles door een zeef of makkelijker door een roerzeef halen, als je tenminste helemaal geen velletjes in je mond wil, anders kun je deze stap gewoon overslaan.

Als het nodig is kun je er nog wat ijswater bij doen, je moet een crèmige substantie hebben. In de koelkast de juiste temperatuur laten krijgen, hoe kouder, hoe lekkerder. Voor het serveren nog een straaltje olie erbij doen en met een houten lepel doorroeren.

Je kunt het in grote glazen serveren of als tapa in borrelglaasjes. Een completer voorgerecht heb je als je de gazpacho in soepkommen serveert en er een "guarnición" bij geeft. Hiervoor zet je aparte schaaltjes met croutons, heel fijn gesneden Serrano ham en in kleine blokjes gesneden ui, paprika en komkommer op tafel zodat iedereen zelf zijn gazpacho naar eigen smaak kan garneren.

Makkelijk, 30 minuten

1 opmerking:

  1. Lijkt me erg lekker, ga ik zeker een keer proberen ook al ben ik zeker geen keukenprinses!
    Toos

    BeantwoordenVerwijderen