zondag 10 oktober 2010

Brandada de bacalao

In een andere post heb ik de verschillende kwaliteiten bacalao besproken. Om een brandada de bacalao te maken heb je niet de duurste kwaliteit nodig.

Ingrediënten (voor vier personen):
  • 200 gr ontzouten bacalao
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels room of melk
  • 60 gram aardappelpuree
  • 1 eetlepel citroensap
  • olijfolie
  • witte peper
De bacalao eerst 24 uur in water leggen om te ontzouten. Als je van zout houdt kun je het water drie keer verversen, houd je van minder zout kun je beter vier keer schoon water nemen. Daarna moet je de vis goed laten uitlekken en de graatjes eruit halen en vervolgens goed uitknijpen anders kun je hem niet bakken.

Een laagje olijfolie in een pan doen en daar de knoflookteentjes in doen, op een laag vuur de knoflook goudbruin laten worden, eruit halen en in een vijzel fijn maken. Van het vuur af, de bacalao erbij doen en samen met de knoflook en de aardappelpuree en de room met de staafmixer pureren, proeven, witte peper en als het nodig mocht zijn iets zout toevoegen en op het laatst de citroensap. Het moet een homogene, lichte en witte crème zijn.

Als tapa kun je brandada op stokbrood serveren, je kunt er kroketten van maken en je kunt het als vulsel voor allerlei groente gebruiken. Een wat luxere tapa wordt gemaakt door er artisjokken mee te vullen, daar bacon om heen doen, dan in een Orly-beslag (zie hier voor een verdere uitleg) dopen en frituren voor een krokant jasje.

Niet echt moeilijk, als je het ontzouten niet meerekent ongeveer 30 minuten

1 opmerking: