woensdag 13 oktober 2010

Fideuá

Fideuá is net als de paella een traditioneel gerecht uit de omgeving van Valencia. Het is strikt genomen hetzelfde recept als paella, maar er wordt in plaats van rijst elleboogjesmacaroni gebruikt. De fideuá wordt ook in de paella-pan (paella is eigenlijk de naam van de pan) klaargemaakt, heb je zo'n pan niet, gebruik dan de laagste en breedste pan die je hebt. De rijst, of in dit geval de macaroni moet in de breedte gaar worden, niet in de hoogte. Als je geen geschikte pan hebt, probeer het dan in een ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200 en zet hem na 5 minuten lager op ongeveer 180.

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 400 gram elleboogjesmacaroni
  • 200 gram zeeduivel (of andere witte stevige vis)
  • 2 sepias
  • 8 langoustines
  • 2 teentjes knoflook (fijn gesneden)
  • 1 kleine ui (fijn gesneden)
  • 4 rijpe peer tomaten ( ontveld en in kleine stukjes)
  • 1 lepel paprika poeder
  • saffraan en/of gele voedingskleurstof
  • zout
  • 100 cc olijfolie
  • 1 liter warme visbouillon
Je kunt elke andere stevige  witte vis gebruiken, zeeduivel is wel zeer geschikt omdat er geen graatjes in zitten. Ook garnaaltjes of mosselen zijn lekker in de fideuá.

Snijd de vis in stukjes. Laat de olie goed heet worden en bak de vis daar even in op. Je moet de vis niet gaar bakken. Haal de vis uit de pan en leg die even op een bord. Ook de mariscos (schaal- en schelpdieren etc.) even opbakken en apart leggen. Vuur wat lager zetten en in dezelfde olie nu de knoflook en de ui fruiten. Als ze een beetje kleur krijgen de tomaat en de paprikapoeder erbij, en vervolgens de warme bouillon. Laat dit op een matig vuurtje zo'n 5 minuten doorkoken. Doe er dan de saffraan en de macaroni bij en laat het nog ongeveer 4 minuten op de hoogste stand koken (als je een oven gebruikt, zet je de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200 graden en zet je hem na 5 minuten op 180). Daarna zet je het vuur laag en laat je het nog 5 minuten staan.

Vervolgens voeg je de vis toe, en na vijf minuten de mariscos, en eventueel nog wat zout. Dan nog een paar minuten laten staan tot de macaroni helemaal gaar is. Voordat je de fideuá opdient moet je hem even een paar minuten bedekt laten staan, je kunt een deksel of een schone theedoek gebruiken, de bouillon moet namelijk geheel zijn opgenomen. De fideuá wordt in de paella op tafel gezet zodat iedereen zelf kan opscheppen. Er wordt alioli (knoflookmayonaise) bij gegeven, die naar smaak op het bord door de fideuá geroerd wordt. Het is heel lekker om er een  fruitige witte wijn bij te drinken, bijvoorbeeld een Casal García, een van de beste vinhos verdes uit Portugal.

1 opmerking:

  1. Het recept is bijna goed. Maar in plaats van macaroni, hoor je hiervoor vermicelli te gebruiken.
    De naam zegt het namelijk al Fideuà(fideos)zijn noedels of vermicelli.

    Verder een goed recept hoor

    Groetjes,

    Carlos Marañón

    BeantwoordenVerwijderen